Nieuwe opzet jeugdhandbal


Met ingang van het volgend seizoen introduceert het NHV een vernieuwde spel- en wedstrijdstructuur voor de jongste jeugd. De aanpassingen en verbeteringen zullen ervoor zorgen dat kinderen met nog meer plezier komen én blijven handballen.

De belangrijkste drijfveer om tot een nieuwe opzet voor het jeugdhandbal te komen, is dat NHV optimaal wil aansluiten bij de belevingswereld van de jongste jeugd. Zodra kinderen bijvoorbeeld hun bewegingsdrang beter in onze sport kwijt kunnen, wordt het handbal vanzelf leuker en uitdagender. Plezier hebben en succes beleven in wat je doet, staan daarbij steeds centraal. Bovendien verwacht de NHV dat de jeugd zich zo beter kan ontwikkelen (ook op latere leeftijd) en langer blijft handballen.

Allereerst is de H- (kabouters) en F-jeugd (mini’s) aan de beurt. Vanaf seizoen 2014-2015 wordt bij het F-handbal gespeeld met een kindvriendelijke (zachtere) bal, met minder spelers op kleinere veldjes en met minidoeltjes. Ook wil de NHV kinderen leren om offensiever te verdedigen en zo vaker de bal te onderscheppen. Dit moet onder andere leiden tot meer beweging en balcontact tijdens het spel, en ondertussen tot leukere wedstrijden voor zowel de kinderen als het publiek. Bij de H-jeugd ligt de nadruk op gecombineerde thematrainingen en spelfeesten.

Een ander doel bij de invoering voor de nieuwe opzet, is om het jeugdhandbal in Nederland eenduidig(er) te maken. In de voormalige afdelingen waren de regels voor de jongste jeugd niet overal hetzelfde.Een bijkomend voordeel is, dat handbal op kleinere veldjes zich beter laat promoten. Met minder spelers kun je bijvoorbeeld makkelijker in een gymzaal handballen (o.a. op school en buitenschoolse opvang), of meerdere wedstrijden op één veld organiseren waardoor de kosten voor inhuur van de zaal lager zijn. 

Om de invoering van deze nieuwe opzet zo soepel mogelijk te laten verlopen, wordt er dit seizoen hard gewerkt aan een grondige voorbereiding. Om alles goed uit te leggen, gaat het NHV vanaf eind februari het land in.