Handbalverenigingen in Salland pakken agressie tegen scheidsrechters aan


Onze vereniging heeft samen met 11 andere Sallandse verenigingen het Verenigings Beleidsplan Arbitrage getekend voor een veilig sportklimaat voor spelers en voor scheidsrechters. Zie hieronder het nieuwsbericht van RTV Oost.

Twaalf handbalverenigingen in Raalte, Olst-Wijhe en Dalfsen gaan ongewenst gedrag op en langs het handbalveld aanpakken. Want ongewenst gedrag is al lang niet meer alleen in het voetbal een probleem. Ongewenst gedrag is voor handbalscheidsrechters de belangrijkste reden om te stoppen met fluiten.

Dat leidt vanzelf tot een tekort aan scheidsrechters. En dus moet er wat gebeuren. De handbalverenigingen kiezen er niet voor de scheidsrechter weerbaarder te maken. Nee, het ongewenste gedrag wordt aangepakt.

Spelregelcursus
Hoe? Door coaches, spelers en publiek beter te informeren over de spelregels. Telkens weer is er opwinding over een beslissing van de scheidsrechter door onwetendheid bij de betrokkenen. Onderdeel daarvan is een verplichte spelregelcursus voor coaches. Handbalclubs hebben veel vrijwilligers als coach, maar die weten soms te weinig van de regels. En de coach heeft een voorbeeldfunctie.


Maandag ondertekenen twaalf verenigingen het document Verenigings Beleid Arbitrage Salland. Ook andere sporten en het NOC*NSF schijnen interesse te hebben in de Sallandse methode.