Aantal minitoernooien blijft enorm groeien

Handbal zit in de lift! Zeker als je het afmeet aan het groeiend aantal minitoernooien dat de laatste tijd kan worden georganiseerd, onder meer in de regio IJsselstreek en Salland. Daar was de groei maar liefst 100% en komen nu om de veertien dagen zo’n 450 kinderen naar de verenigingen om een toernooi te spelen. Een mooie mijlpaal!

De nieuwe, deelnemende H- en F-teams teams zijn deels tijdens dit seizoen ontstaan en voor een ander deel aanvullingen bij de bestaande teams. Maar feit is wel dat er bijna wekelijks nieuwe kinderen én teams bij kwamen. De werving binnen de regio, waar clubs als HV Holten, Klarenbeek, Heeten, CVO, Wijhe'92, Achilles, Zwolle, DSC, Overwetering, Voorwaarts, HHZD, Broekland, Kwiek, Dalfsen, Schalkhaar, Harderwijk, LHC en SDOL actief zijn, loopt dus goed. Coördinator Martin Bolhuis: De voornaamste oorzaak van de groei zit hem volgens mij in de manier waarop wij het handbal de laatste paar jaar aanbieden. Er wordt weliswaar gepleit voor een speelse omgeving, maar onze ervaring is dat kinderen alle spelletjes er omheen wel leuk vinden, maar uiteindelijk komen voor een ‘echte’ wedstrijd. Die organiseren we dan ook, met allerlei spelletjes tussendoor die er ook weer op gericht zijn om hen allerlei (handbal)vaardigheden bij te brengen''.

Juist de combinatie van een competitievorm en spelen doet het volgens ons goed. Bij de wedstrijdjes kijken we uiteraard naar de leeftijd van de kinderen en wat ze kunnen zodat er gelijkwaardigheid is. Hoe meer kinderen van dezelfde sterkte tegen elkaar spelen, hoe spannender het wordt. Op basis van de uitslagen maken we de nieuwe poules voor het toernooi daarop, zodat het ook spannend blijft. Dat vinden ze blijkbaar erg leuk’’.

De toernooien voor H- en F-jeugd vinden om en om bij de clubs plaats. Dan kan het zo maar zijn dat er op een dag meer dan 30 F-teams en zo’n 20 H-teams rond lopen te rennen. Dat zijn 450 kinderen! Een hele organisatie, maar de kinderen vinden het schitterend en dus hun ouders, grootouders en de clubs ook. Ze mogen bovendien een paar keer per jaar vriendjes en vriendinnetjes meenemen (daarvoor gebruiken we de uitnodigingskaarten van het NHV) en daar blijven er ook altijd weer een paar van hangen. Eigenlijk is het dus heel simpel wat ons betreft. Zelf actief zijn in het organiseren van toernooitjes en zorgen dat je aanbod aansluit op wat kinderen leuk vinden! De meeste clubs gaan de komende maanden zeker nog door met de toernooien en zijn natuurlijk al weer bezig voor planning van na de zomer’’.

De verenigingen die meedoen aan het circuit van minitoernooien zijn zelf uiteraard ook actief op het gebied van werving. Susan Groters van HV Klarenbeek: We zijn maar een klein dorp met zo’n 3400 inwoners en toch hebben we inmiddels drie mini-teams. We hebben dus veel baat gehad bij wat er door Martin Bolhuis is opgezet, want drie jaar geleden zijn we begonnen met niets. Zelf hebben we uiteraard ook de nodige actie ondernomen. We hebben handballessen op scholen gegeven, actief meegedaan aan de Nationale Sportweek, clinics gegeven én een minitoernooi georganiseerd''.

De lessen op de scholen hebben we gedaan in de periode voor het schoolhandbaltoernooi, zodat de kinderen meteen in de praktijk konden brengen wat ze geleerd hadden. Verder hebben we ze allemaal een waardebon meegegeven om nog eens drie keer gratis te komen meetrainen. Het werkt en we merken dat vooral het spelen van die minitoernooien er echt toe bijdraagt dat kinderen handbal leuk gaan vinden. We doen ook spelletjes tussendoor, maar het gaat hen toch vooral om het spelplezier tijdens een echte wedstrijd. Wij gaan hier dus mee door en na de zomervakantie ook meteen weer flyeren, want je moet je activiteiten natuurlijk wel goed kenbaar maken!’’

De dochter van Marloes Leusink handbalt bij HV Holten, waar ze zelf ook actief is. Van alle wervingsacties werkte die met de uitnodigingskaarten het beste. Dat heb ik wel in de klas van mijn dochter gezien. Zelf komen kinderen niet op het idee om eens te gaan handballen, maar als ze het zo krijgen aangeboden gaan ze het toch proberen. En dan komen de ouders ook mee. Wat volgens mij ook goed heeft geholpen waren de prestaties van de Oranjedames, die hebben handbal op een geweldige manier onder de aandacht gebracht van een groot publiek!’’